În acest document prezint activitatea pe care am desfăşurat-o în perioada 11.02.2013-15.02.2013 în calitate de beneficiar al unei burse în cadrul Programului Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, componenta Grundtvig, acţiunea „MOBILITATI DE FORMARE CONTINUA A PERSONALULUI IMPLICAT IN EDUCATIA ADULTILOR”.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului iar Agentia Nationala si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Acest proiect a fost finanţat de Comisia Europeana si gestionat de ANPCDEFP.
Actiunea este administrata direct de Agentia Nationala Romana. Atunci cand se pregateste cererea de finantare, candidatii trebuie sa consulte prioritatile si toate informatiile existente in Apelul european si national, cat si in Ghidul candidatului!
Site-ul oficial al programului sectorial
http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/comenius/index.html
Date generale referitoare la proiect
Programul Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii
Componenta Grundtvig
Acţiunea MOBILITATI DE FORMARE CONTINUA A PERSONALULUI IMPLICAT IN EDUCATIA ADULTILOR
Nr. de referinţă GRU-12-MOF-601-BC-MT
Nr. contractului 312/12.12.2012
Beneficiarul grantului Prof. Tabacaru Nelia
Suma aprobată 1780 euro
Instituţia beneficiarului Şcoala Gimnazială Solonț
Titlul activităţii de formare Empowerment in ICT Skills: Making Use of Media & Communication Technology Tools
Locul activităţii de formare St Julians, Malta
Instituţia organizatoare Executive Training Institute
Perioada cursului de formare 11.02.2013-15.02.2013
Activitatea de formare a corespuns nevoilor mele de formare deoarece:
-Mă ajută să mă dezvolt pe plan profesional, să-mi dezvolt abilităţile de a mă adapta noilor tehnologii în procesul instructive-educativ , să folosesc TIC ca instrument de învăţare, să-mi dezvolt abilităţile de a crea materiale necesare transmiterii informatiei, să folosesc metode, limbaje şi unelte pentru a crea un portal web, de a furniza feedback asupra activităţilor şi de a include noţiunile folosite în predare, de a organiza informaţia, documentele şi stilurile de organizare şi management a profilurilor de user.
-Îmi dezvoltă abilităţile de comunicare în limba engleză, dar şi în alte limbi străine
-Îmi dezvoltă abilităţile de a lucru în echipă, de a comunica şi stabili relaţii cu instituţii europene, pentru a încheia parteneriate şi pentru a participa la proiecte europene commune. De asemeni, activitatea de formare a contribuit la îmbunătăţirea activităţii mele prin:
-acumularea de noi cunoştinţe informatice, didactice şi lingvistice
-dezvoltarea cunoştinţelor şi competenţelor destinate adulţilor
-folosirea TIC în procesul instructive-educativ, elevul ajutat de cadrul didactic şi părinte va fi deprins cu căutarea, inventarierea, analiza, sintetizarea, folosind noţiunile conform unui algoritm, nu va mai fi pus în situaţia de a reţine informaţii care nu sunt utile
-stabilirea de relaţii profesionale cu colegii participanţi la curs, realizarea de schimburi de experientă, pentru a promova toleranţa faţă de diversităţile culturale, pentru a promova diversitatea lingvistică şi multiculturalitatea, ca valori educaţionale europene şi pentru a participa la proiecte europene commune.
Conţinutul real al cursului " Empowerment in ICT Skills: Making Use of Media & Communication Technology Tools " desfăşurat la St Julians, Malta în perioada 11.02.2013-15.02.2013 a fost conform descrierii publicate din catalogul de cursuri Comenius/Grundtvig de la adresa http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase.
Activităţile desfăşurate în timpul cursului:
1.Luni, 11.02.2013: Prezentarea fiecarui participant(cate 5 min. pentru fiecare, Techno-Tools: Downloading & Editing Video clips & Animated Slide-Shows(09.00-10.30, Creare Video & Animated Slide-Shows Projects (11.00-12.30), Creare de Avatar, RSS Feeds& Google Reader(13.00-15.00).
2.Marti, 12.02.2013: Blogging - Designing a Blog(9.00-10.30), Creating Blog Projects(11.00-12.30), CMC(Computer Mediated Communication & Creating your Chat Room(till 14.30)
3.Miercuri, 13.02.2013: WIKIs: How they work & Learning Potential(9.00-10.30), Designing a WIKI & WIKI Projects (11.00-12.30), Google Earth, Google Maps & Virtual Travel(till 15.30).
4.Joi, 14.02.2013: How to design your own Website (9.00-10.30), Project: Designing a Website(11.00-12.30), Podcasting& Project Work(till 14.30).
5.Vineri, 15.03.2013: Webquests & Designing a Webquest Project (9.00-10.30), Creating an Online Interactive Maze(11.00-12.30), Techno-Tools: Recording a Voice-over plus Presentation from your computer screen(till 15.30).
Programul cultural(organizat de ETI) a constat in:
1.Luni, 11.02.2013:Impreuna, toti participantii si cei din conducerea ESE am savurat gustari malteze apetisante la ETI Lounge.
2.Marti, 12.02.2013: de la 14:30 am vizitat capital Maltei, Valletta, impreuna cu ghidul, profesor de limba engleza si istorie.
3.Miercuri, 13.02.2013: de la 18.15 , noapte malteza, o reprezentare muzicală a Asediului Epic din 1565, atunci când Cavalerii Sf. Ioan au fost in conflict cu rivalii lor, otomanii condusi de Soliman Magnificul.
4.Joi, 14.02.2013: de la 14.30, vizita la doua mari temple, cu ghid.
5.Vineri, 15.03.2013: de la 15:30, vizitarea orasului Mdina,vechea capital a Maltei.
6. Sambata, 16.02.013: toata ziua, vizitarea insule Gozo, cu ghid.
Cu ajutorul programelor you tube downloader sau a Tube Catcher putem sa descarcam videoclipuri de pe you tube.
Programul Windows Movie Maker este inclus in sistemul de operare Windows, fiind disponibil gratuit.Cu ajutorul acestui program se pot aplica diferite efecte imaginilor, fisierul video poate fi prelucrat, putand indeparta portiuni nedorite. El utilizeaza fisiere de tip imagine (format jpeg, gif, png, bmp, jfif, etc), audio (wav, aif, mp3, aifc, snd, etc) si video (avi, mpg, mp3, mp2, mp2v, avi, etc), existand posibilitatea salvarii lucrului in cadrul programului sub diferite formate (DV-AVI, mpg, avi).
Foarte important a fost faptul ca am invatat sa creez un blog, un wiki sau pagini web simple, on-line şi chat room.Prin crearea unui cont peg mail, se poate crea unui site, alegand diferite optiuni, selectand culoare dorita, fundalul sau modelul dorit si se pot adauga imagini, texte dorite, videoclipuri sau reclame.
Avataruri se pot introduce atunci cand dorim sa adaugam animatie unei pagini web. Acestea se pot crea selectand un personaj dorit, alegandu-i vocea sau inregistrand una noua sau schimbandu-i fundalul, la miscarea cursorului intr-o anumita directie, personajul urmareste cu atentie deplasarea. http://www.voki.com/ este o pagina web de unde se pot crea avataruri iar codul rezultat se poate introduce in pagina web dorita.
Utilitarul din Windows Sound Recorder este utilizat pentru a inregistra vocea pentru o perioada definita de timp. Aplicatia Audacity este folosita la convertirea fisierelor audio in numeroase formate, utilizatorul avand la dispozitie o gama foarte mare de optiuni privitoare la modificarea sunetului. Cu ajutorul ei se poate inregistra vocea.
Programul software Quandary 2 este folosit pentru crearea unor chestionare interactive cu diferite variante de raspuns pentru elevi si nu numai, acesta se poate descarca gratuit de pe internet, putandu-se introduce si imagini.
Programul Google Map se poate descarca de pe internet gratuit. Se poate gasi o anumita locatie din lume prin introducerea numele orasului sau adresa, se poate vedea harta lumii, cu munti, mari, oceane, si case, utilizatorul putand alege din numeroase filtre. Exista posibilitatea aflarii vremii, timpului pe intreg mapamondul, simularii unui zbor cu avionul, numelor stelelor de pe cer, incursiuni in mari si oceane si numeroase detalii importante legate de localitati. Se pot alege pe harta diferite trasee dorite. Unele cladiri ofera posibilitatea vizualizarii interiorului.
Am stabilit prin crearea propriului wiki un contact permanent cu formatorul, pe care l-am considerat foarte competent si profesionist, şi care ne va furniza în continuare, informaţiile cerute în ocaziile care se vor ivi la clasă. Am realizat deja o reţea de contacte cu ceilalti participanti din grupă, atât pe wiki, pe blog dar şi pe mail, pentru a împărtăşi din activitatea practică de la clasă.
Din punct de vedere pedagogic, toate activităţile din timpul cursului (programul Windows Movie Maker, crearea unui blog, un wiki sau pagini web simple, on-line şi chat room, animatie pe o pagina web, folosind avataruri, pentru a inregistra vocea se poate utilize utilitarul din Windows Sound Recorder, programul software Quandary 2 , Google Map, aplicatia Audacity) au fost la un înalt nivel ştiinţific, formatorul doamna Sandra Attard-Montalto, director executiv pentru formare si dezvoltare profesionala in cadrul institutiei organizatoare a cursului, Executive Training Institute, a fost o adevarata profesionista, deosebit de serioasa si competenta, mi-a plăcut în mod deosebit modul de concepere, redactare şi prezentare a noţiunilor, ni s-au asigurat toate materialele necesare. Toţi cursanţii, in numar de 10, din Polonia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Norvegia, Macedonia, Portugalia si Romania, au fost implicaţi în activităţile cursului, s-a lucrat cel mai mult individual dar şi în grupuri, sarcinile de lucru au fost precise, activitățile practice pe calculator au fost ghidate de fișe de lucru, s-a folosit ca metoda de invatare, expunerea și exemplificarea la tablă interactivă. Am apreciat in mod deosebit punctualitatea si exemplara organizare (inclusiv transferul la aeroport).
În vizitele organizate în Malta si Gozo, am avut ca ghid un profesor de limba engleza si istorie de la o scoala din Malta, un bun cunoscător al obiectivelor importante, al istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor poporului maltez. Organizarea a fost perfectă pe toată durata stagiului şi nu am avut nici un fel de dificultăţi. Având la bază argumentele enumerate mai sus pot spune ca activitatea de formare la care am participat a fost excelentă pe toate planurile.
Recomand tuturor cadrelor didactice utilizarea acestor programe pentru realizarea prezentarilor multimedia din cadrul lectiilor, fiind foarte accesibile si avand numeroase optiuni extreme de utile. De asemeni, recomand tuturor cadrelor didactice sa participe la programele oferite de Agentia Nationala Romana si Comisia Europeana, in special Programul Grundtvig, MOBILITATI DE FORMARE CONTINUA A PERSONALULUI IMPLICAT IN EDUCATIA ADULTILOR.
Consilier educativ,Prof. Tabacaru Nelia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu