ȘCOALA GIMNAZIALĂ SOLONȚ


Adresa: Localitatea Solonţ, Judetul Bacău, cod 607580, tel/fax 0234/387742

e-mail: scoalasolont@yahoo.com
DIRECTOR, PROF. DUDĂU COSTEL

sâmbătă, 18 iunie 2011

PROGRAMUL COMENIUS - MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ




Pentru a doua oara, în acest an şcolar, am participat prin Programul Comenius la un curs de formare continuă “Eurodidaweb - Pedagogical Use of Internet and Multimedia Tools”, care s-a desfăşurat în Italia, la Roma în perioada 02.05.2011 – 06.05.2011, după ce prima oară am fost beneficiara unei burse în perioada 09.10.2010 - 16.10.2010 la Praga, în Cehia („Interactive Multimedia Presentation”). Instituţia organizatoare a proiectului a fost “Europaclub LIDS “Sapienza” University – Roma , managerul de proiect fiind dl. prof. universitar Alberto Pigliacelli. La stagiul de formare  au participat cadre didactice de diferite specialităţi, directori de şcoli, formatori, inspectori de specialitate,  din Turcia, Lituania, Grecia, Cehia, Suedia, Finlanda, şi România – 24 în total. Lectorii italieni au fost Prof.Alberto Pigliacelli şi Prof. Stefano Lariccia  asistati fiind de catre doamna profesor Mariangela Scaglia.
În prima zi, activitatea de formare s-a desfăşurat la şcoala SMS “Piranesi” Via Luchino Dal Verme, 109 – Roma,  care a constat în  vizitarea şcolii, a unor săli de clasă, sala de sport, sala de spectacole, terenurile de sport din curtea şcolii,  prezentarea sistemului educaţional din Italia, prezentarea cursanţilor în faţa colegilor şi a profesorilor organizatori, după care fiecare cursant şi-a prezentat ţara, oraşul de unde vine şi şcoala unde îşi desfăşoară activitatea . În următoarele patru zile activitatea s-a desfăşurat la Universitatea “Sapienza” – Piazzale Aldo Moro, 5 – Roma, care este una din cele mai mari universităţi din lume.Totul a început cu o scurtă vizită la Muzeul de Artă al Universităţii ,,Sapienza” unde se găseşte una din cele mai relevante colecţii de artă din lume, apoi cursul propriu-zis a început în laboratorul – EX VETRERIE SCIARRA – al Universităţii ,,Sapienza”, Via dei Volsci, 112. Cursul a debutat cu tema ,,Perspective istorice ale web-ului”,  la sfârşitul mileniului al doilea, evolutia world wide web, importanta platformelor educationale si caracterizarea lor, urmat de WorldWideWeb, un instrument de împărtăşire a cunoştinţelor, predare şi învăţare HTML prin Web, utilizarea platformelor: Zope, Plone, Moodle, Plaxo,Last Pass, Xmarks – platforme open source ,elemente de comunicare hipertextuală şi hipermedia, etapele de elaborare a proiectelor multimedia, accesarea www.plone.com, analiza resurselor plone, conceperea primului proiect multimedia Plone prin importul si exportul de instrumente multimedia, importul  de documente din alte programe prin folosirea editorului Wysywyg. S-a construit un web Plone  „Eurodidaweb  Plone” -  „Europaclub”  cu teme diferite caracterizand obiective turistice importante din Roma si nu numai şi s-au studiat   functiile classes (CSS) pentru realizarea unei pagini multimedia Plone care conduc la dezvoltarea proiectelor multimedia educationale. Fiecare cursant a exersat pe propriul calculator, cursul fiind proiectat pe tabla interactiva. Permanent s-a putut putut vedea exemplificarile lectorului, iar instrumentele multimedia erau usor de utilizat  conexiunea Internet fiind permanenta. Fiecare cursant si-a postat proiectele realizate pe platforma educationala Eurodidaweb unde isi putea administra proiectul si se putea vizualiza continutul proiectului realizat  de catre toti cursantii.
Şi pentru a îmbina utilul cu plăcutul, am vizitat foarte multe obiective turistice ale oraşului Roma: Collosseumul, Columna lui Traian, Castelul Sant Angelo, Mausoleul lui Augustus, Fontana del Trevi-unde dorinţele se împlinesc, Pallazzo del Quirinale, Statul Vatican – unde am asistat alături de milioane de oameni din întreaga lume la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea...şi multe altele , am fost cu adevărat fascinată de acest mare oraş împânzit de atât de multe monumente istorice, Roma este un oraş atemporal în care vechiul se împleteşte cu noul.
Pentru mine, ca profesor de matematică, având la bază specialitatea informatică, acest curs a fost foarte benefic, în sensul că mi-am dezvoltat abilităţile de utilizare a noţiunilor IT  dobândite în predare, de a folosi metode, limbaje şi unelte pentru a crea un portal web, de a organiza informaţia , documentele, resursele, stilurile, de organizare şi management a profilurilor de user, a drepturilor şi autentificării, de comunicare şi relaţionare şi nu în ultimul rând abilităţi de comunicare atât în limba engleză cât şi în limba italiană.
 Prof. Tabacaru Nelia, Scoala cu clasele I-VIII Solont, jud.Bacau









    


   1. DISEMINARE „Interactive Multimedia Presentation”, 09.10.2010 – 16.10.2010, Praga, Cehia
Aflandu-ma pe lista candidaturilor aprobate spre finantare - Mobilităti individuale de formare continua Comenius, runda 30.04.2010, am  participat  la cursul de perfectionare „Interactive Multimedia Presentation”, desfasurat in Republica Ceha, la Praga, in perioada 09.10.2010 – 16.10.2010. Bursa a fost câstigata in cadrul „Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii” (LLP - Lifelong Learning Programme), sub actiunea Comenius si a fost finantata din doua surse importante: fondurile europene Comenius si fonduri FSE – Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane”.Site-ul oficial al programuluisectorial http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/comenius/index.html.
La acest curs au participat manageri de scoli, profesori de informatica si matematica, traineri din Belgia, Grecia, Cipru, Letonia, Turcia si România. Cursul mi-a oferit in primul rând sansa de a cunoaste profesori din diferite sisteme de invatamânt, traineri din diferite organizatii si manageri de scoli, comparând astfel aspecte ale procesului educativ din spatii culturale si geografice diverse. In al doilea rând, cursul a avut o importanta deosebita in planul dezvoltarii profesionale, beneficii lingvistice si culturale, promovarea tolerantei, a diversitatii lingvistice, stabilirea unor relatii profesionale cu participantii la curs. Din punct de vedere pedagogic, activităţile din timpul cursului (Moodle, Hot Potatoes, Links database, PowerPoint, ZoomIt, PicPick, proiectele finale) au fost la un înalt nivel ştiinţific, formatorii au fost deosebiţi de competenţi,mi-a plăcut în mod deosebit modul de concepere, redactare şi prezentare a noţiunilor.Toţi cursanţii au fost implicaţi în activităţile formatorilor, s-a lucrat individual şi în grupuri, sarcinile de lucru au fost precise. La final, fiecare participant a pregătit un proiect final cu o prezentare Power Point care a fost evaluat şi apreciat de fiecare participant în parte. S-a lucrat într-un laborator modern şi foarte bine utilat, ni s-au asigurat toate materialele necesare. Pe parcursul a 8 zile cât a durat cursul, am impletit activitatile didactice si pedagogice cu cele culturale. Am facut un tur al centrului istoric al orasului Praga, am vizitat Piata Veche (Staromestske nom.) cu faimosul orologiu astronomic, in cartierul Stare Mesto, Podul Carol cu o arhitectura deosebita si multe statui de o parte si de alta a sa, piata Malostranske, de lânga Hrad (Prazky Hrad), multe catedrale si muzee. Am fost impresionata de arhitectura cladirilor, de culorile vii, picturi pe peretii exteriori, statui – foarte multe statui.
     Organizarea a fost perfectă pe toată durata stagiului şi nu am avut nici un fel de dificultăţi. Având la bază argumentele enumerate mai sus pot spune ca activitatea de formare la care am participat a fost excelentă pe toate planurile.
Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia Europeana nu e responsabila pentru evenatuala utilizare a informatiilor pe care le contine.


Prof. Tabacaru Nelia, Scoala cu clasele I-VIII Solont, jud.Bacau









2 comentarii:

  1. Minunat proiectul, interesanta tema, frumos finalul, felicitari pentru ceea ce ati realizat, doamna Tamara Gherasimescu ! Ma bucur ca am fost unul din partenerii dumneavoastra de proiect. Sper intr-o viitoare colaborare cu scoala noastra.
    Cu respect,
    N. Comanescu
    Cuza Voda, Calarasi

    RăspundețiȘtergere
  2. Gherasimescu Tamara16 iulie 2011 la 08:26

    Multumesc! Nu este numai meritul meu. La acest proiect am lucrat impreuna cu minunatele mele colege. Speram intr-o viitoare colaborare!

    RăspundețiȘtergere