ȘCOALA GIMNAZIALĂ SOLONȚ


Adresa: Localitatea Solonţ, Judetul Bacău, cod 607580, tel/fax 0234/387742

e-mail: scoalasolont@yahoo.com
DIRECTOR, PROF. DUDĂU COSTEL

duminică, 5 august 2012

DISEMINARE CURS COMENIUS - INQUIRY BASED LEARNING


Bursele Comenius – o șansă în plus pentru perfecționarea cadrelor didactice
Acum câțiva ani, am participat la un curs organizat de doamna inspector Angela Sterpu. Atunci am aflat pentru prima dată de șansele oferite de ANPCDEFP prin participarea la mobilitățile individuale de formare continuă și la proiectele Comenius. Impulsionată permanent de doamna profesor Nelia Tabacaru, participantă la două cursuri Comenius și o vizită de studiu, am aplicat anul acesta și am obținut o bursă prin Programul Comenius la Praga, ”Inquiry Based Learning” în perioada 08.07.2012 – 14.07.2012
Pentru cei care nu au aflat încă despre Programul Comenius trebuie menționat faptul că acesta  constitue  prima componentă a Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții și se  adresează tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitare, elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum și autorităților locale, asociațiilor de părinți sau ONG-urilor care activează în domeniul educațional.
De asemenea, Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație.
Pentru mine, participarea la acest curs a avut un profund rol formativ. Această activitate de formare m-a ajutat să îmi dezvolt competențele lingvistice în limba engleză; a avut un impact relevant în dezvoltarea profesională, m-a ajutat să-mi îmbunătăţesc experienţa didactică şi să îmi diversific metodologia de lucru, descoperind:  noi metode și strategii necesare dezvoltării competențelor secolului XXI,  cu accent pe rezolvarea de probleme, gândirea critică, creativitate, competente digitale, competențe de comunicare; strategia  "Storypath" bazată pe activități în care copiii învaţă cel mai bine atunci când sunt participanţi activi la propriul proces de învăţare; modalități de  implementare a metodei/strategiei "Inquiry Based Learning"/”Învățarea bazată pe cercetare” în procesul de predare-învățare-evaluare; "webquest" - o alternativă modernă de învățare în domeniul e-learning-ului,  o activitate bazată pe formulare de probleme și pe investigație. Abordarea pedagogică  a fost foarte bună, formatorii îmbinând partea teoretică cu partea practică în mod eficient. Am avut şansa  să stabilesc relații profesionale cu profesori din Spania, Turcia, India, Cehia, prin schimburile de experienţă cu aceștia dezvoltând spiritul de respect faţă de valorile europene încurajând dialogul intercultural şi toleranţa.
Activitatea de formare s-a  împletit armonios cu activitatea culturală, concretizată prin vizitarea celor mai importante obiective turistice, culturale, istorice din Praga: Castelul din Praga care este  un ansamblu arhitectural, ce cuprinde multe cladiri și curți interioare, cele mai cunoscute și accesibile turiștilor fiind: Catedrala Sf. Vitrus, Vechiul Palat Regal, Grădinile de Vară, Turnul Prafului de Pușca, Turnul Negru, Palatul Regal de Vară, Catedrala Sfinților Vitus, Wenceslas si Adalbert, Palatul Regal  fostă reședință a regilor Boemiei între sec. XII – XVII, Biserica Sf. Gheorghe, Orologiul Astronomic.
Această experienţă pe care mi-a oferit-o programul Comenius este de neuitat, beneficiile fiind multiple: în plan profesional, lingvistic şi cultural.
Acest material implică numai responsabilitatea autorului, iar Comisia Europeană nu este responsabilă de modul în care informaţiile conţinute în acest material vor fi utilizate.










"EU sunt mic, TU fa-ma mare!"

           In perioada martie - noiembrie 2012, in cadrul proiectului ”Eu sunt mic, Tu fă-mă mare!”, Asociatia Un Zambet Bacau desfasoara o serie de activitati ce isi propun sa schimbe raportul de discrepanta majora intre mediul rural si mediu urban al judetului Bacau din perspectiva ofertei culturale disponibila tinerilor din mediu rural, venind cu un portofoliul de 4 ateliere: fotografie, dans, teatru si arta și creatie. Copii si tinerii din mediul rural al judetului Bacau au  acces gratuit.
Mai multe detalii pe  http://www.ateliere.asociatiaunzambet.ro/index.php?page=ateliere
           În perioada 09.07.2012-13.07.2012, la școala noastră a avut loc atelierul de dans, obiectivele propuse fiind:




  • Introducere in arta dansului, elemente de baza ale dansului;
  • Stimularea ambitiei si capacitatea de a depune efort pentru obtinerea rezultatelor dorite;
  • Dezvoltarea abilitatilor de concentrare, lucru in echipa, creativitate;
  • Realizarea unui spectacol de dans.